Čím nám prospívá a proč bychom se jí neměli vyhýbat:
Je celozrnná – v tomto případě samozřejmě nehovoříme o obilných zrnech, ale o mandlových jádrech, které nejsou zbavené povrchové vrstvy a ochuzené o důležité minerální a stopové prvky. Podstatné je, že je mouka semletá z celých mandlí, nejsou z ní některé složky odseparovány, případně chemicky či mechanicky upraveny. Je to zkrátka přírodní surovina s velmi cennými látkami.
Má nízký glykemický index – právě proto, že z ní nejsou odstraněny žádné složky, jak je tomu např. u klasické bílé pšeničné mouky, mohou mandlovou mouku zařadit do svých pokrmů i diabetici. Nedochází k výkyvům inzulinu a tím pádem k přetěžování slinivky. Stabilní hladina inzulínu je zároveň podpořena silnou antioxidační aktivitou, která je mnohem vyšší, než např. u jídel z brambor nebo z hnědé celozrnné rýže.
Je bezlepková a zároveň výživná – obilný lepek je pro lidský organismus pohromou vždy, když jej zásobujeme výrobky z bílé mouky zbavené vlákniny. Absence vlákniny pak umožní lepku ulpívat na stěnách střev, kde působí jako cizorodá látka a alergen. To se s mandlemi nemůže stát, jednak vlákninu obsahují, a pak tu žádný gluten (lepek) nenajdete.
Je energetickým potenciálem – z potravin čerpáme nejen vitamíny, minerály, proteiny, tuky a sacharidy, ale i energii. Záleží však na tom, do jaké míry ji tělo využije, u nevhodných pochutin jí totiž většinu spotřebuje na trávení a na odstranění odpadních metabolitů (překyselení). Proto je u mandlové mouky cena vyvažována zlatem, zvláště pak sportovci, rekonvalescenty, seniory, ale především lidmi, kteří znají její přednosti a dokážou je ocenit.
Podporuje udržení ideální hmotnosti – s dostatkem energie máte větší chuť se přirozeně pohybovat, což přispívá ke snížení nadbytečných kil. Shazování nadváhy dopomáhá i vyváženost všech složek, a nenajdete v ní nevhodné jednoduché cukry, ztužené tuky a další nežádoucí přísady, s nimiž musíte počítat při každé návštěvě cukrárny, či prodejny fast foodu.